Wat is abstracte kunst?

Abstracte kunst is kunst die geen werkelijke weergave van de werkelijkheid vertegenwoordigt. Het is het gebruik van verschillende kleuren, vormen en gebaren om dat effect te bereiken. Taalkundig betekent het woord 'kunst' iets van iets scheiden. Abstracte kunst kan worden toegepast op basis van het vereenvoudigen of schematiseren van objecten, figuren en landschappen. Dit kan ook het gebruik van verschillende vormen zijn, zoals verschillende geometrische vormen die niet een echt object vertegenwoordigen zoals we het in werkelijkheid zien, maar meer een compositie van verschillende kleuren die op een unieke manier samenwerken. Dit kan door veel verschillende vormen te tekenen. Enkele van de beroemdste kunstenaars die schilderijen in deze specifieke stijl hebben gemaakt, zijn Picasso en Dove, waarbij ze zowel verschillende kleuren als vormen gebruikten.

Verschillende 'vormen' van abstracte kunst

Je zou kunnen denken dat abstracte kunst alleen geometrische vormen betekent. Eigenlijk wordt kalligrafie ook gezien als abstracte kunst, zoals Arabische kalligrafie, maar ook Chinese geschriften. Dat zijn de bekendste voorbeelden. Aan de andere kant zijn er stukken getekend met verschillende geometrische vormen en materialen waardoor de kleuren nog meer exploderen. Ze benadrukken ook de aard van de verschillende materialen. Er zijn veel abstracte kunstenaars, maar de ene abstracte kunstenaar toont meer spiritualiteit, zuiverheid en eenvoud dan abstracte kunst van een andere kunstenaar. Spelen met licht en verschillende kleuren en vormen laat een adembenemende indruk achter.

Een weergave van een abstracte kunstenaar

De abstracte kunst heeft sinds de jaren 1900 bijgedragen aan de vorming van een centrale stroom van moderne kunst. De kleuren van de natuur werden gecombineerd en lieten verschillende indrukken achter. Sommigen zagen de kleuren als iets dat op het oppervlak lag en niet inherent was aan stoffen. Het gebruik van kleuren werd als dodelijk beschouwd. Er zijn zeker een aantal grote abstracte kunstenaars die vraagtekens zetten bij de kleurtheorie die niet inherent is aan dingen. Ze laten het zien met hun geweldige werken waar ze veel tijd aan hebben besteed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *